Last van depressies? – Psychologenpraktijk Amersfoort

Voel je je al een tijd somber, moe en lusteloos en lig je liever in bed dan dat je opstaat? Heb je de laatste tijd minder of juist meer honger? Je kunt je misschien niet meer goed concentreren, waardoor een boek lezen of je focussen op je werk of huishouding niet meer lukt?

Misschien lig je ’s avonds in je bed te malen en kun je de slaap niet vatten. Als je dan wel in slaap bent gevallen, word je midden in de nacht wakker en kun je niet meer in slaap komen.

Depressie. Je bent niet alleen

Mogelijk is er sprake van een depressie en daarin sta je niet alleen. Bijna 19% van de Nederlandse bevolking heeft ooit in zijn of haar leven last gehad van een depressie. Bij vrouwen komt een depressie bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. Bij 40% van de mensen met een depressie, treedt binnen twee jaar opnieuw een depressie op.

Alle reden dus om contact met Psycholoog Amersfoort op te nemen en je depressie onder handen te nemen. Een therapie als cognitieve gedragstherapie boekt bij de behandeling van depressie goede resultaten.

Verschillende vormen van depressie

Er zijn verschillende specifieke vormen van depressie, een aantal vormen van depressiviteit is in deze tekst beschreven:

  • een winterdepressie,
  • een manisch-depressieve stoornis,
  • een postnatale depressie.

Een winterdepressie is het (terugkerend) optreden van een depressieve periode gewoonlijk vanaf november of december. In december en januari is de depressie het hevigst, het verdwijnt met het lengen der dagen weer. Een winterdepressie kan goed behandeld worden met een dagelijkse blootstelling aan fel kunstlicht (lichttherapie).

De manisch-depressieve stoornis (ook wel bipolaire stoornis genoemd) wordt gekenmerkt door afwisselende perioden van overdreven opgewektheid en neerslachtigheid. Tussen deze perioden in functioneer je normaal. Naar mate je ouder wordt, kunnen de depressieve periodes vaker en langduriger terugkeren.

Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Het ouderschap brengt veranderingen op individueel, relationeel en sociaal gebied. Lange tijd werd gedacht dat zwangerschap een beschermende rol speelde voor het ontstaan van stemmingsstoornissen, maar deze overtuiging is de laatste jaren achterhaald. Meer dan de helft van de vrouwen heeft in de eerste tien dagen na de bevalling last van stemmingsklachten, de zogenaamde ‘baby blues’. Meestal gaan deze baby blues vanzelf over. Maar soms verergeren de klachten of blijken ze niet over te gaan en is er sprake van een postnatale depressie.

Er zijn nog meer vormen van depressie, dus ook al herken je jezelf niet in deze vormen, neem dan alsnog contact met ons op, zodat wij je verder kunnen helpen.

We staan voor je klaar

Mocht je twijfelen of nog vragen hebben, bel of mail ons dan gerust! Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 13 uur voor een afspraak: 033 – 203 0144 of stuur een e-mail >

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

Meer info
X