Heb je een midlife crisis of andere levensvragen?

Een midlife crisis kan tussen je dertigste en zestigste voorkomen. Doorgaans vloeit de crisis voort uit het bewust worden van je eigen sterfelijkheid. Je voelt je dan hopeloos, gefrustreerd of angstig. Zowel mannen als vrouwen kunnen een midlife crisis krijgen.

Therapie kan helpen om de overgang in je leven te accepteren en mogelijk zelfs te omarmen en verlicht ook het gevoel om vast te houden aan wat gebeurd is in het verleden.

Wat is een midlife crisis?
De overgang van het middelbare leven biedt een mogelijkheid om het verleden te evalueren (doelen en prestaties), voordat je doorgaat naar je volgende levensfase. In sommige gevallen schuilt er achter een midlife crisis een depressie, angst, stress of relatieproblemen. En in sommige gevallen kan een midlife crisis een oorzaak zijn voor een depressie of andere mentale stoornissen.

Wat veroorzaakt een midlife crisis?
Een midlife crisis kan het gevolg zijn van het ouder worden. Niet iedereen ervaart een midlife crisis. Voor sommige is het een frustrerende tijd van spijt en gemiste kansen. Ook fysieke veranderingen (gezondheidsproblemen door het ouder worden) of psychologische veranderingen (de realisering van je eigen sterfelijkheid door het verlies van een vriend of ouder) kunnen de crisis aanwakkeren.

Je jeugd wordt meestal geassocieerd met allerlei mogelijkheden en de belofte van een betere toekomst, terwijl je als volwassenen reflecteert op je leven en misschien wel spijt hebt van de keuzes en mogelijkheden die je hebt laten liggen. Als iemand ouder wordt, neemt de vrijheid om te kiezen en jezelf te ontdekken af. Hierdoor kunnen gevoelens van spijt zich opstapelen en je gevoel van onsterfelijkheid en tomeloze energie nemen af. Accepteren dat je jeugd voor bij is en dat je ouder begint te worden is een overgang die sommige mensen erg moeilijk vinden. Daarom volgen mensen hiervoor therapie.

Ook een stressvolle gebeurtenis of trauma (de dood van een geliefde, plotselinge werkloosheid) kunnen een midlife crisis bespoedigen.

Veelvoorkomende oorzaken van een midlife crisis:

 • Echtscheiding of een andere verandering in je relatie
 • Veranderingen in je relatie met je kinderen of je kinderen gaan het huis uit (empty nest syndroom).
 • Angst voor je eigen sterfelijkheid
 • Frustraties van het ouder worden
 • Je voelt je minder gewenst door het ouder worden
 • Veranderende levensdoelen
 • Gevoel dat het leven niet zo loopt, als je gehoopt hebt
 • Veranderingen op je werk (verantwoordelijkheden) of werkloosheid

Tekenen van een midlife crisis
Om de gevoelens van spijt, angst of rouw te ontwijken kunnen mensen in gedrag vallen wat we regressie noemen. Ze hebben dan een affaire, kopen een nieuwe auto, gebruiken drugs en alcohol of doen iets anders om het plezier van hun jeugd te herwinnen. Wanneer je een midlife crisis hebt ervaar je de volgende emoties en gedragingen;

 • Ontevredenheid over je relatie. Je bent op zoek naar een affaire (hebt seksuele interesse in iemand anders dan je partner) en afstandelijk naar je eigen partner neemt toe.
 • Obsessie met je uiterlijk. Iemand kan kleding gaan dragen die een jeugdiger uiterlijk geeft, kan verschillende diëten proberen, kan meer gaan sporten of kan cosmetische behandelingen ondergaan om ouderdom tegen te gaan of te verminderen. Je hebt dan moeite met wie je fysiek geworden bent.
 • Ontevreden over je carrière. Iemand die een midlife crisis ervaart wil misschien zijn baan opzeggen of ontsnappen aan de verantwoordelijkheden en is rancuneus tegenover jongere medewerkers.
 • Emotionele verdriet. Iemand voelt zicht leeg of terneergeslagen (voor langere periode). Je bent kortaf of wordt snel boos. Dit leidt tot een roekeloos gedrag (alcohol en drugsmisbruik) om te ontsnappen aan de emotionele onrust.

Deze signalen zijn niet altijd een indicatie voor een midlife crisis, omdat ze ook gewoon voor kunnen komen bij iemand die in mindere mate moeite heeft met de overgang van verschillende levensfases. Niet iedereen bereikt namelijk het punt van een midlife crisis.

Hoe therapie kan werken?
Realiseren dat het leven snel voorbijgaat en al halverwege is kan overweldigend overkomen. Een gevoel van voldoening of vervulling kan iemand bij de overgang naar het middelbare leven helpen. Met een therapeut stap je je volgende levensfase binnen met een beter zelfbewustzijn en zelfrespect. Tijdens de therapie krijg je de kans om aan de problemen te werken je onderdrukt en je spreekt nieuwe doelen uit die je nog niet gerealiseerd hebt. Samen met de therapeut verken je de verlangens en angsten zonder dat roekeloos gedrag je leven negatief beïnvloedt.

Tijdens de therapie ontwikkel je plannen. Therapie behandelt ook meteen de mensen die angst, depressie of gevoelens van leegte ervaren tijdens de midlife crisis. Daarnaast kan de hulp van een psycholoog ook helpen bij mensen die een op zoek zijn naar een buitenechtelijke relatie (affaire) of een echtscheiding overwegen. Relatietherapie helpt ook stellen waarvan de partners in zijn of haar midlife crisis zit.

De juiste richting
Een gevoel van voldoening ontwikkelen helpt je bij de overgang naar een nieuwe levensfase. Zingeving aan je leven geven en de kwaliteiten en prestaties (h)erkennen zijn belangrijke factoren om vrede te hebben met het verouderingsproces. Natuurlijk is het altijd mogelijk om een jeugdige geest te behouden en gevoel van avontuur te hebben, ongeacht je leeftijd.

Heb je levensvragen die je graag beantwoord wilt hebben? Neem contact op met Psycholoog Amersfoort. We ondersteunen je bij het maken van keuzes en het vinden van de juiste richting. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 13 uur voor een afspraak: 033 – 203 0144 of stuur een e-mail >

 

Psycholoog-amersfoort-levensvragen-antwoord-begeleiding-midlife-crisis-300x170