Behandeling Paniekaanval

Paniek is een gevoel van machteloze angst, vergelijkbaar wanneer je in het nauw wordt gedreven door een roofdier. Bij sommige mensen komt deze angst op onvoorspelbare momenten, zonder aanleiding. Omdat de paniek geen relatie heeft met een gedachte of de situatie waarin je je bevindt, is er in tegenstelling tot een dwangneurose, géén handeling die je kan verrichten om de paniek te verminderen.

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen duren meerdere minuten en gaan gepaard met fysieke reacties (versnelde hartslag en kortademigheid) en de angst om de controle te verliezen. Hierdoor gedraag je je in een panische en wanhopige manier.

Iedereen heeft wel eens last van een paniekaanval. Je moet minstens 2 keer een paniek aanval hebben gehad, voordat vastgesteld kan worden dat je aan paniekaanvallen leidt. Elke aanval gaat samen met een slopende bezorgdheid om er nog een te krijgen of levens beperkende veranderingen (opzeggen van baan, niet meer gaan reizen) uit angst om nog een aanval te krijgen.

Agorafobie

De meeste mensen die leiden aan paniekaanvallen, leiden ook aan agorafobie (angst om in openbare en publieke ruimtes te vertoeven). Agorafobie ontwikkelt zich ook, omdat mensen de schaamte of vernedering vrezen om in het openbaar een paniekaanval te krijgen.

Oorzaak
Net als met andere angststoornissen, manifesteert een paniek aanval zich vaak na een stressvolle gebeurtenis of verandering.

Behandeling Paniekaanval bij Psycholoog Amersfoort

Psycholoog Amersfoort heeft gespecialiseerde psychologen in dienst om je te helpen aan je paniekaanvallen en de bijbehorende angst te verminderen.

Neem contact op met onze praktijkassistente Betty Jongbloed om van je dwangklachten af te komen. Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 13 uur voor een afspraak: 033 – 203 0144 of stuur een e-mail >