Behandeling van dwangneurose en dwangklachten

Iedereen heeft wel een kleine obsessie. De meeste mensen ervaren een milde vorm van een dwangneurose, voornamelijk tijdens je jeugd. Zoals zoveel normale obsessies verstoren ze niet echt je leven en vervagen uiteindelijk ook weer.

Dwangmatige gedachtes en handelingen staan ook wel bekend als een obsessieve compulsieve stoornis (dwangneurose). Een obsessie is een verstorende gedachte, die veelvuldig in iemands bewustzijn binnendringt of opkomt. Zelfs als diegene de gedachte herkent als irrationeel of onberedeneerd. De obsessies zijn namelijk sterker en zeer volhardend.

Een compulsie (dwang) is een herhalende handeling die meestal wordt uitgevoerd als reactie op de obsessieve gedachte.

Dwangneurose
Een dwangneurose heeft een grote storende invloed op iemands dagelijks leven. De gedachte of dwang duurt minimaal langer dan een half uur per dag en beïnvloedt je werk of sociale relaties. Mensen met een dwangneurose doen ook veel moeite om het te verbergen voor hun sociale omgeving, omdat ze zich ervan bewust zijn dat de dwangneurose irrationeel is. Een dwangneurose is daardoor vergelijkbaar met een fobie, omdat het om een specifieke irrationele angst gaat.

Meest voorkomende dwangneuroses
De meest voorkomende obsessie hebben betrekking op ziektes, wanstaltigheid of de dood en de meeste compulsies hebben betrekking op schoonmaken of controleren (verifiëren). Mensen die alles controleren besteden dagelijks uren aan het herhaaldelijk controleren of de deur wel dicht is, het gasfornuis uit staat, et cetera. Mensen met een schoonmaakdwang wassen hun handen vaak, steriliseren de plek waar ze eten, als reactie op hun obsessie voor ziekte producerende bacteriën en overige vuiligheden.

De obsessie hoeft niet specifiek relatie te hebben met de compulsie. Iemand kan misschien de obsessieve gedachte hebben dat zijn geliefde omkomt in een auto-ongeluk en compenseert dat met de handeling om een spijkerbroek 20 keer aan en uit te trekken.

Dwangklachten
Herken jij jezelf in de bovenstaande uitleg van dwangmatige gedrag of gedachte? Was je veelvuldig je handen of maak je je huis overmatig veel schoon? Blijf je meerdere keren achter elkaar controleren of de deur wel dicht is?

Psycholoog Amersfoort helpt je vooruit

Omdat je je bewust bent van de irrationele gedachte en handelingen, vertrouw je je eigen handelingen niet meer. We kunnen je uitleggen wat de oorzaak is van je obsessie en maken een plan van aanpak om deze te verminderen. Je krijgt daardoor weer rust in je hoofd en je hebt weer tijd voor leuke en andere dingen.

Neem contact op met onze praktijkassistente Betty Jongbloed om van je dwangklachten af te komen. Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 13 uur voor een afspraak: 033 – 203 0144 of stuur een e-mail >

behandeling-dwangklachten-psycholoog-amersfoort