Wat is ADHD en hoe herken je het?

Attention deficit/hyperactivity disorder staat beter bekend als ADHD. De meeste diagnoses vloeien voort uit problemen op school. Merk je dat je druk bent, moeilijk stil kan zitten en altijd in beweging bent? Houden je gedachten nooit op en spring je van de hak op de tak? Je omgeving, partner, kinderen of werk kunnen misschien wel moeilijk met de symptomen van ADHD mee omgaan.

Dit zijn aanwijzingen voor ADHD. Het is wel belangrijk dat een expert, zoals (huis)arts de diagnose ADHD vaststelt.

3 vormen van ADHD

In de psychologie zijn er drie onderscheidbare vormen van ADHD te karakteriseren.

1.Aandacht niet kunnen vasthouden (ADD)
De eerste variant wordt gekarakteriseerd door het gebrek aan aandacht en concentratie. Je volgt geen instructies op, concentreert je niet op je schoolwerk en je bent onachtzaam in het voldoen van andere taken/opdrachten.

Het lezen van een boek of het afmaken van een klusje is daardoor erg lastig.

  1. Geen rem op je gedrag
    De tweede variant, de hyperactieve vorm, wordt gekenmerkt door draaikonterij, opstaan zonder toestemming (op school), overmatig praten, anderen onderbreken en de vraag al (luidruchtig) beantwoorden voordat deze gesteld is.

Je bent impulsiever dan anderen, waardoor je eerst doet en dan pas denkt? Het is begrijpelijk dat dit de nodige gevolgen heeft voor jouw leven!

  1. Combinatie
    De laatste vorm van ADHD is een gecombineerde van de eerste twee. Je bent zowel erg druk en het ontbreekt je aan concentratie.

De oorzaak van ADHD

De voornaamste oorzaak van ADHD ligt in de hersenen, namelijk de prefrontale kwabben, het gedeelte wat verantwoordelijk is voor jouw aandacht voor taken en wat (spontaan) gedrag remt. Bij kinderen met ADHD is de rechter prefrontale kwab bijvoorbeeld kleiner vergeleken met kinderen die geen ADHD hebben. Dat verklaart de ADHD.

We helpen je graag

Neem contact op met Psycholoog Amersfoort want je bent bij ons aan het goede adres om aan je ADHD te werken. Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 13 uur voor een afspraak: 033 – 203 0144 of stuur een e-mail >

Neem direct contact op met Psycholoog Amersfoort!